Girona, 23 d'octubre.- Una setantena de professionals han participat aquest matí a una jornada tècnica sobre urbanisme i energies renovables a les comarques gironines. L’objectiu de la jornada era posar sobre la taula les necessitats, solucions i alternatives en urbanisme i edificacions, i resoldre alguns dels dubtes que hi ha sobre la gestió energètica al territori. A la jornada hi han assistit professionals de l’empresa privada i tècnics municipals i d’altres d’administracions públiques de les comarques gironines. També ha comptat amb la presència de Pere Parramon, subdelegat del Govern a Girona i Lluís Martí, Regidor d'Urbanisme de Proximitat de l'Ajuntament de Girona.
Una jornada per resoldre dubtes
La sessió s’ha dividit en tres ponències d’experts, que també han respost als dubtes dels assistents. La primera taula s’ha centrat en la normativa actual i les problemàtiques que poden sorgir a l’hora de desenvolupar nous projectes. Jaume Margarit, cap de divisió de planificació energètica de l’Institut Català d’Energia ha defensat la “urgència” d’instal·lar energies renovables i ha defensat el paper que tindrà el Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER) que podrà definir “on s’han de posar les instal·lacions d’energies renovables i quines infraestructures es poden aprofitar com edificis i carreteres”. Mentre que l’advocada Trini Capdevila, cap dels serveis jurídics de l’Ajuntament de Santpedor, ha lamentat que actualment “no hi ha una unificació de criteris i cada administració té un procediment diferent” de cara a la instal·lació d’energies alternatives, el que genera una problemàtica per qui hi treballa.
A la segona taula s’ha parlat d’energia fotovoltaica i la demanda que hi ha en el territori. En la seva intervenció, Josep Antoni Hidalgo, arquitecte municipal i regidor municipal de Cornellà de Terri ha parlat de com en el seu municipi van decidir instal·lar una comunitat energètica “per enviar un missatge als veïns que hi ha alternatives a les grans instal·lacions de grans plaques fotovoltaiques, per canviar el marc mental”. Olga Bas, arquitecta del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura, ha volgut remarcar que “no només s’ha d’apostar per la fotovoltaica, sinó que també s’han de fer edificis més eficients energèticament”. També s’ha debatut sobre els impediments que es troben molts particulars o petits promotors per posar plaques solars. Ramon Vergés, enginyer en electrònica industrial i automàtica i soci de l’empresa Suno enginyeria de serveis energètics, ha defensat que les plaques solars són fàcils d’instal·lar, però que molta gent es fa enrere “pels tràmits burocràtics”. L’enginyer industrial i membre fundador de Som Energia, Francesc Pujol ha demanat a les administracions que “garanteixin el dret de qualsevol persona a produir energies renovables” i ha posat l’exemple de persones que no poden instal·lar plaques solars perquè viuen en edificis protegits.
Finalment, els projectes d’energies eòliques han estat els protagonistes de la tercera taula d’experts. En representació a l’empresa SENER, promotora del Parc Tramuntana del Golf de Roses, hi havia l’enginyera de camins Ana Juan que ha destacat “l’eficàcia” de l’energia eòlica marina i ha recordat que a Catalunya hi ha pocs llocs on es puguin instal·lar aerogeneradors flotants. Per contra, qui ha sigut molt crític sobre aquest projecte és Jaume Darné, enginyer de telecomunicacions i investigador a l’entitat CIGRE-Consejo Internacional de Grandes Redes Eléctricas, que ha reflexionat si “val la pena trinxar el territori per generar energia renovable”. I Camil Cofan, arquitecte director d’urbanisme i mobilitat de l’Ajuntament de Figueres ha demanat que l’energia que es produeixi al Parc Tramuntana no hagi d’anar a la subestació que hi ha al mig de la ciutat perquè això “provocaria una afectació urbanística directa al municipi”. Per la seva banda Xavier Rehues, subdirector general de coordinació urbanística de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que les comarques gironines estan molt endarrerides en energia eòlica i que “el PLATER posarà deures a cada comarca”.
Aquesta jornada ha estat organitzada conjuntament per Enginyers Tècnics Industrials de Girona – EnginyersGi, la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – COAC i el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona – CATGI per donar resposta a algunes de les problemàtiques o dubtes que es troben els seus col·legiats en temes d’instal·lació d’energies renovables. Ha comptat amb la participació de Televisió de Girona i El Punt Avui, i el suport de la Generalitat de Catalunya a Girona.